2024 - Voetbal in Europa

Europees Kampioenschap

De wedstrijden van het Europees Kampioenschap voetbal 2024 vinden plaats van 14 juni tot 14 juli 2024. Na de laatste toernooien die werden beïnvloed door de COVID-19-pandemie, zijn we verheugd dat de wedstrijden dit keer zoals gepland en zonder pandemiegerelateerde uitstel kunnen worden gehouden. Duitsland is gastheer van deze 17e editie van het toernooi, en de 24 deelnemende teams zullen in 10 steden spelen in totaal 51 wedstrijden.

We zullen alle resultaten tijdig online zetten, zodat je niets hoeft te missen. Public Viewing zal in Duitsland, maar ook in Nederland en andere landen weer een grote rol spelen, en we houden je op de hoogte waar je de wedstrijden in een gezellige sfeer kunt volgen.

Een kleine opmerking vooraf: Public Viewing is een term die in Duitstalige landen wordt gebruikt voor de openbare live-uitzending van sportevenementen. Deze term werd bekend in 2006 tijdens het WK voetbal in Duitsland. In Nederland zeggen mensen "WK kijken" of "voetbal kijken". Helaas is het door strenge richtlijnen en wetten in Nederland erg moeilijk om een echte Public Viewing vergunning te krijgen. Het is eenvoudiger om de wedstrijden van het Europees Kampioenschap in een café te bekijken. Maar ook hier zijn er tal van voorschriften die moeten worden nageleefd.

De 24 mannenteams nemen eerst deel aan de groepsfase in zes groepen. De beste 16 teams nemen het daarna tegen elkaar op in het knock-out systeem, de finaleronde.

Van de groepsfase naar de knock-outfase

De groepen A tot en met F bestaan elk uit 4 nationale teams. Na de groepsfase volgt de knock-outfase. De twee beste teams van de zes voorrondengroepen en de beste 4 derde geplaatsten kwalificeren zich voor deze knock-outfase.

Voor de rangschikking van de derde geplaatsten gelden de volgende criteria:

  • Aantal punten uit alle groepswedstrijden
  • Doelsaldo uit alle groepswedstrijden
  • Aantal in alle groepswedstrijden gescoorde doelpunten
  • Aantal overwinningen
  • Lager aantal fairplay-punten
  • Rangschikking in de EK-kwalificatie

We wensen je spannende wedstrijden en veel plezier bij het volgen van het Europees Kampioenschap 2024!

Eindronde, de groepen A tot en met F en de kwalificatie in detail