2018 - Voetbal in Europa

De UEFA Nations League

Football in Russia - Public Viewing in the Netherlands - 2018 - during the World Cup

In september 2018 werd de meest recente innovatie voor internationaal voetbal van de UEFA gelanceerd: de UEFA Nations League. Het basisdoel is om 'betekenisloze' vriendschappelijke interlands te vervangen ten gunste van een competitief toernooi in de traditionele competitie.

UEFA Nations League

Hoe werkt het?

De Divisies. Alle 55 UEFA-lidstaten maken deel uit van de Nations League. Volgens hun UEFA Ranking (UEFA-coëfficiënten) waren zij verdeeld in vier divisies (League A t/m D). In League A zijn Europa's 12 best gerangschikte teams, in League B de volgende 12 van de ranking lijst, en zo verder. Binnen de divisies worden teams verder opgesplitst in groepen, dus niet elk League A-team kan ander League A-team spelen. De divisies zijn als volgt opgebouwd:

Divisie A - 12 teams - vier groepen van 3
Divisie B - 12 teams - vier groepen van 3
Divisie C - 15 teams - één groep van 3 & drie groepen van 4
Divisie D - 16 teams - vier groepen van 4

Play-offs. De vier groepsleiders van League A worden automatisch gekwalificeerd voor de play-offs in juni 2019. Deze bestaan uit twee halve finales, een finale en een match om de derde plaats (troostfinale). Dit mini-toernooi wordt georganiseerd door de winnaar van groep 3. Dit jaar zijn de opties Portugal, Polen of Italië. De specifieke combinaties worden per lot van 3 december getrokken.

Competitiewedstrijden & Verliezers. Om het concurrentievermogen te vergroten en de eerlijkheid te behouden, zullen de groepswinnaars van divisies B, C en D worden gepromoveerd naar de volgende hogere divisie. Evenzo worden de teams die als laatste binnenkomen in hun groep automatisch gedegradeerd.

UEFA EK Kwalificatie. Afgezien van het feit dat geen enkel land automatisch meer als gastland wordt gekwalificeerd, blijft het algemene format van de kwalificatiesessie ongewijzigd. Van de tien groepen kwalificeren de eerste en tweede geplaatste teams zich. Zij vormen 20 van de 24 teams die starten in het EK toernooi. De resterende vier plaatsen worden bepaald door de Nations League. De vier groepsleiders per competitie kwalificeren zich voor de Euro Championship-Play-offs die in maart 2020 worden gehouden. Hier zal de beste groepsleider van elke competitie zich verder kwalificeren voor het Euro-kampioenschap in de zomer van 2020. Mocht het team dat de play-offs wint al gekwalificeerd zijn via het gebruikelijke kwalificatiesysteem, dab zal het volgende beste team binnen de play-offs groep zijn plaats innemen en zich kwalificeren voor het EK.

Duitsland. Duitsland moet het opnemen tegen Frankrijk en Nederland in Divisie A, Groep 1.